Els van der Snoek

Wie ben ik en wat is mijn visie?

Ik ben opgeleid en erkend als:

  • Systeemtherapeut
  • Contextueel therapeut
  • EFT relatietherapeut
  • EMDR therapeut
  • Brainspottingtherapeut
  • Symbooldramatherapeut
  • Lichaamsgericht Traumatherapeut

Ik heb ruim 25 jaar werkervaring opgedaan in de gezondheidszorg. Ik heb gewerkt met mensen met een verstandelijke en/ of lichamelijke beperking en met mensen met niet-aangeboren hersenletsel. En in de Jeugdhulpverlening, de Kinder- & Jeugdpsychiatrie en in de Verslavingszorg. Daarnaast startte ik in 1997 mijn eigen praktijk, die geleidelijk aan zo is gegroeid dat ik daarin inmiddels fulltime werkzaam ben.

Mijn visie is dat veel van onze problemen een eerdere oorsprong hebben dan we vaak denken: al in de baarmoeder of tijdens de geboorte of in de baby- of peuterfase. Omdat we toen nog geen taal tot onze beschikking hadden, kunnen we hier niet d.m.v. taal toegang toe krijgen. Ons lichaam heeft deze ervaringen wèl opgeslagen, daarom kunnen we hier wel degelijk last van hebben. Dit verklaart ook dat veel gedragspatronen en pijnplekken blijven bestaan, ondanks alles wat we er -al dan niet m.b.v. therapie- al over geleerd en aan gedaan hebben. Omdat de pijnlijke- en traumatische ervaringen opgeslagen zitten in een dieper deel van het brein moeten we ook daar naar toe om het te verwerken.

Veel van mijn therapieën richten zich op dat diepere deel van het brein, waar onbewuste herinneringen opgeslagen liggen (ook uit de prenatale- en pré-verbale fase). Het mooie is dat therapieën gericht op dat deel van het brein razendsnel kunnen werken, waardoor lange trajecten vaak niet nodig zijn.
Deze therapieën gaan verder dan een -al dan niet tijdelijke- gedragsverandering, maar brengen definitieve veranderingen aan in de persoon èn in de relatie. Van een aantal therapieën is bekend dat er andere verbindingen worden aangelegd in de hersenen (o.a. EMDR en Brainspotting).